Typer af stoffer til handskeproduktion

Bomuld

Blød fiber produceret af planter, der er meget anvendt i tekstilindustrien.

Det er et meget åndbart stof, der ikke forårsager statisk elektricitet og er let at bære. Det er mere holdbart, når det er vådt.

Uld

Det er en tekstilfiber fremstillet af hår af får, geder, kaniner, kameler eller lamaer.

Dens karakteristiske træk er krympning samt et højt lanolinindhold, hvilket gør det til et perfekt materiale til fremstilling af tekstiler.

Rayon

Rayon er med andre ord cellulosefibre udvundet fra cellulose fra træmasse behandlet med natriumhydroxid. Fremstillet som helhed (silke, cordfløjl) eller i afskåret form (bomuldslignende og uldlignende stoffer).

Akryl

Polymerstof, der indeholder mindst 85% polyacrylonitril. Akryl- og polyacrylstoffer er kendetegnet ved høj trækstyrke, lav vandabsorption og meget blød.

De er modstandsdygtige over for olie, de fleste kemikalier samt over for skader forårsaget af direkte udsættelse for sol.

Polyester (PE) - Terylen

Stærkt og holdbart syntetisk stof meget modstandsdygtigt over for indtrængning, samt tørrer hurtigt op efter at være blevet våd. Bruges ofte som en udvendig overflade til andre stoffer. Det sikrer en moderat luftgennemtrængelighed.

Polyamid (PA) - Nylon

En gruppe stærke og holdbare syntetiske stoffer. De udviser høj kemisk resistens over for olier, fedtstoffer og benzin. Andre fordele er modstandsdygtighed over for slid samt høj trækstyrke såvel som størrelsesstabilitet ved skiftende temperaturer.

Nylon er en af de mest populære typer polyamid.

Nomex®

Stoffer lavet af Nomex® udviser høj mekanisk og termisk modstandsdygtighed. Nomex® er et registreret varemærke tilhørende DuPont®.

Dets fysiske og kemiske egenskaber svarer til Kevlar®, men Nomex® er lettere at færdigbehandle.

Kevlar® / Twaron®

Kommercielle navne på produkter fra polyamidgruppen. Stoffet viser høj trækstyrke. Det er resistent over for organiske opløsningsmidler.

Fiberen viser høj grad af holdbarhed takket være den anvendte centrifugeringsmetode. Andre fordele ved fiberen inkluderer ubrændbarhed, slidstyrke, manglende elektrisk ledningsevne, modstandsdygtighed over for snit og høj temperatur.

Stoffet krymper ikke meget, karboniseres ved temperaturen 425 til 475°C, smelter ikke og er isoleret set ude af stand til at brænde - det slukker selv.

Handsker lavet af dette materiale er tre gange så modstandsdygtige over for skæring som bomuldshandsker og fem gange så modstandsdygtige over for skæring som læderhandsker.

Kevlar® og Twaron® har en næsten identisk kemisk struktur. Kevlar® er et navn forbeholdt DuPont® og Twaron® er et navn forbeholdt Teijin Aramid.

Cordura®

Højkvalitets-stof, der demonstrerer høj holdbarhed og stærk modstandsdygtighed over for slid. Stoffet er lavet af polyamid med en holdbar polyurethanbelægning med polytetrafluorethylenåbninger. Navnet er forbeholdt DuPont.