Fødevaregodkendte handsker - Handsker godkendt til fødevarer

Hvorfor skal en handske være fødevaregodkendt?

Når du arbejder med fødevare, i et køkken, på en restaurant eller andre erhverv, hvor du er i kontakt med madvarer skal du benytte godkendte handsker. Det er for at undgå unødige kemiske stoffer i fødevarer og mad, hvilken standarden sætter en grænse for i form af, hvor meget af en enhed (f.eks. plastic) en handske må udskille. Derfor skal de handsker der benyttes være godkendt til behandling af fødevare.

En sådan mærkning sikrer at der kommer mindst muligt skadeligt materiale i vores mad. Mærkningen kan genkendes let, ved det lille logo, som viser et glas og en gaffel. Det er en fælles europæisk standard, som følges af medlemslande i EU men også mange andre steder i verden.

De typiske EN/DS-standarder du finder på denne type af handske er EN 420, EN 455 samt EN 374. Derudover skal handskerne være CE mærket.

Hvilke engangshandsker til madlavning passer til dit behov?

Der findes en række forskellige fødevaregodkendte handsker af forskelligt materiale som alle kan benyttes til håndtering af madvarer. Der er dog stor forskel på, hvor de benyttes samt hvad de kan bruges til og hvilke du bør bruge til hvad.

De mest anvendte er nitrilhandsker, vitrilhandsker, latexhandsker, TPE handsker og HDPE handsker. Disse fire kan groft opdeles i to “typer” efter tykkelse og dermed hvad de egner sig til.

Fødevaregodkendte handsker til længere opgaver

Den første er Nitril- Vitril- og Latexhandsker, som er de mere holdbare typer, som oftest bruges når der skal anrettes, pakkes, laves og tilberedes mad i et køkken eller have handskerne i brug i længere tid som f.eks. på en restaurant, cafeteria, pakkeri eller storkøkken. Disse handsker sidder helt tæt ind til huden og du har ekstremt god føling med emnerne du arbejder med.

Fødevaregodkendte handsker til kortvarig brug

TPE og HDPE er tyndere end papir og bruges ved eksempelvis bland selv slik, salatbarer, tankstationer osv. De er billigere og holdbarheden er kort. Brugen er derfor meget begrænset og de benyttes derfor typisk kun til en enkelt opgave og smides så ud.

Vi anbefaler derfor alle at benytte vitril eller nitril (vitril værende billigere end nitril, men med samme gode egenskaber). Nedenfor finder du vores bud, på tætsiddende hadnsker, som opfylder kriterierne og derfor er godkendte. Vitril er især brugt blandt tatoværer på det Tyske marked, og vinder langsomt indpas hos de danske tatoværsteder. Grunden er at vitril er et billigere alternativ til nitril, men samtidig yder samme beskyttelse og derfor ligeledes er godkendt til samme standarder.

Undgå brugen af gummihandsker til madlavning

Undgå gummihandsker til madlavning som mange ellers kender det som. Oftest får man anbefalet gummihandsker til madlavning, men det er desværre naturgummi som disse laves af og derfor kan latex(som er naturgummi) allergiske reaktioner. Hvorfor bruger folk så gummihandsker? Det gør de af den simple grund, at latex/gummi er en smule billigere end nitrilhandsker, selvom forskellen i prisen oftest kun er +/- 10 kr. per pakke af 100 stk.

Handsker godkendte til madlavning og handsker godkendt til fødevarer - er der forskel?

Dette spørgsmål får vi ofte og svaret er simpelt. Er en handske godkendt til kontakt med fødevare - altså fødevaregodkendte handsker, så er den også godkendt til brug i et køkken og dermed til madlavning, både derhjemme og i professionel brug. De to betegnelser er ens og kravene er derfor ligeså de samme. Der er ingen forskel på handsker til madlavning og handsker godkendt til fødevarer.

fødevaregodkendte handsker